Снимка БулфотоДържавният глава Румен Радев се срещна в Президентството с министрите на

...
Снимка БулфотоДържавният глава Румен Радев се срещна в Президентството с министрите на
Коментари Харесай

Румен Радев: Имаме криза във водния сектор, което е недопустимо

Снимка Булфото

Държавният глава Румен Радев се срещна в Президентството с министрите на стопанската система, на районното развиване и благоустройството, на околната среда и водите и на опазването на здравето. Повод за срещата е рецесията във водния бранш, написа вести.бг.

Водоснабдяването на Перник е единствено мотив за тази среща, казусът е доста по-дълбок и тъй като визира хиляди български жители от цялата страна. Това съобщи президентът при започване на срещата.

Имаме рецесия във водния бранш, което е неприемливо. Причините да стигнем до тук са сложни. Достъпът до чиста питейна вода е главно предписание на бългаските жители, сподели президентът.

Целта на днешната среща е да потърсим отговори и да изясним  какви са незабавните подхванати ограничения за решение на рецесията в Перник и на други места в страната, каза Румен Радев.

Президентът попита има ли здравословни опасности за хората и какви ограничения се подхващат, какви са проектите за поправки, по какъв начин се избират изпълнителите. По думите му огромният въпрос е каква е цялостната тактика за решение на водната рецесия в България и бъдещето на водните запаси. Кризата в Перник е сигнал, че би трябвало преосмислим цялостното стопанисване на водните запаси, сподели президента Румен Радев.

По думите на министър Петя Аврамова промените в климата водят до аномалии с които ние се сблъскваме. В резултат на засушаването има нарушено водоподаване освен в Перник, само че и на други места в страната.

Търсим дълготрайни решения за Перник, привлекли сме външни специалисти, сподели Аврамова.

Министърът на стопанската система уточни, че проблемите идват от неналичието на документи на язовирите, в това число и на разбор защо са изграждани тези язовири.

Бяха обезпечени 500 000 млн. лв. за незабавни поправки на язоворите, напомни той.

Има язовири, които са предоставвени на концесия, обърна внимание той. Няма по какъв начин да се ремонтира стена, в случай че не се смъкна равнището на водата, съобщи той, като акцентира че няма да се допусне от това да бъдат наранени жителите.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорум


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР